© 2013 All rights reserved.
8

Proč (ne)chtít být programátor

Proč mladí lidi dychtí po tom, umět programovat, když na světě existuje spousta jiných profesí?

Počítače jsou zřejmě naše budoucnost. Lidstvo do nich vkládá velkou naději a v následujících letech budou hrát určitě důležitou úlohu ve všech možných odvětvích, kde budou zastávat stále důležitější a důležitější postavení.

image 1

Stejně jako jsou pro budoucnost důležité počítače, jsou důležití i programátoři, kteří budou počítačům dávat jejich duši a z pouhého hardwaru vytvoří funkční operační mechanizmus.

Je samozřejmostí, že si to začínají lidi uvědomovat a začínají cítit potřebu nebo touhu se stále více tomuto odvětví věnovat a zaměřovat se na něj.

Bohužel přežívat jako programátor není jednoduché a život programátorů je od života normálních lidí odlišný.

Programování není pouze o tom, ovládat nějaký programovací jazyk, ale je to hlavně o možnostech a schopnostech samotného člověka. Člověk sám si musí umět vybudovat svoje postavení především svým zájmem. To znamená, že k programování se nestačí naučit psát kód, ale člověk musí počítat s tím, že v budoucnu se bude učit neustále a až do konce života bude muset studovat a zdokonalovat se.

Programování bohužel (nebo možná naštěstí) není pouze o syntaxi jazyka, ale spíše o přemýšlení, vymýšlení a analyzování.

Psát zdrojový kód dokáže každý, ale jenom ti vytrvalí dokáží skutečně programovat. Není problém se naučit syntaxi nového jazyka, ale pokud člověk neumí přemýšlet tak, aby dokázal vymyslet funkční, použitelný a zároveň efektivní kód, programovat neumí.

Programování a svět kolem IT je zřejmě jedna z nejrychleji se vyvíjejících se oblastní a držet s ním krok, nebo sledovat neustále nové technologie je dost složité.

Často kladenou otázkou mladých lidí je, v jakém programovacím jazyku začít programovat:
První jazyk není důležitý, ale měl by to být jazyk, který je po syntaktické stránce jednoduchý a přehledný. V začátcích není důležité si něco dokazovat, nebo se učit stovky klíčových slov, ale je důležité postupovat kupředu a snažit se programování pochopit spíše logicky.

Hacker vs. Programátor

image2

Bohužel spousta mladých lidí je ovlivněna americkými filmy o zkušených počítačových guru nebo hackerech, kteří jsou schopni za pomoci počítačů dokázat cokoli, co je pro ostatní smrtelníky nemožné.

Živě si dokáži představit vizi těchto lidí, kteří se vidí v tmavé místnosti nebo v křesle FBI, jak se nabourávají do ostatních počítačů a systémů, před sebou vidí pouze shell systémů a za jeho pomoci dokáží cokoli si usmyslí.

Bohužel takto to nefunguje a k umění programování musí každý projít dlouhou cestou. Umět skutečně programovat není otázka dní a ani měsíců.

Proč chtít umět programovat?

Programování je jako adrenalin, je to výzva dokázat něco, co jiní nedokáží nebo alespoň moci dokázat. Je zajímavé sledovat sám sebe, jak se zdokonaluje, co všechno dokáže. Člověk dychtí po

image2

nových vědomostech a zkoumá nové možnosti. Programování je výzva.

Proč nechtít umět programovat?

Programování je především o přemýšlení a logickém myšlení. Člověk, který se chce programováním živit musí počítat s tím, že do konce života bude muset studovat a sebezdokonalovat se.

Nikdy nebude mít klid a neustále bude nad svou prací přemýšlet, ať už v autobuse cestou z práce, či na pláži na dovolené. Nebude se moci zbavit myšlenek, které jej budou stále více svazovat se zaměstnáním. Bude chodit spát pozdě v noci, později než ostatní, a vstávat brzy ráno, dříve než ostatní, aby vyřešil daný problém. Nebude pečovat o svůj zevnějšek, protože na to prostě není čas.

 

V IT existuje spousta zajímavých a neméně důležitých odvětví, kterým je možné se věnovat. Programování určitě není jediné.

 

Psáno s nadsázkou.

Comments are closed for this page

Přestože psáno s nadsázkou, tak moc pěkné 🙂

Jmenuj tri jine profese, ve kterych se nemusis zdokonalovat, drzet krok s konkurenci atd.

Podle me byla hlavni myslenka v tom sebezdokonalovani, ale kde je zodpovednost? Clanke jsem prelit ocima, tak to mozna prehlid… ale podle mne je to dulezity aspekt programovani.

to hlavní je dopyt,takže kvalitní programator ma vystarano

No neviem, povedal by som, ze motivaciou nie je zhliadnutie nejakych B-ckovych filmov, ale skor porovnanie platovych moznosti (napriklad napriec zarabajucimi kamaratmi). Takisto kopec mladych ludi s pocitacmi vyrasta, vedia ho ovladat minimalne na pokrocilej uzivatelskej urovni, drtia hry, crackuju softy, vymienaju si informacie, tipy a triky a maju pocit, ze su od programovania uz len kusok (co je blbost). Tak mnohi zacinaju plodit napriklad prve web-y a po roku si myslia, ze su uz "pro". To este nevedia, ze za ten rok, co sa ucili, sa toho zasa vela zmenilo …

Ta zanedbávaná péče o zevnějšek mi tam moc nesedí. Promiň 😀 Ale jinak dík za užitečné informace, teď už aspoň vím co mě čeká v životě s programátorem. :-((

Ty na to nahlížíš jenom jako na profesi. Proč chtít programovat a proč být programátorem, to jsou dvě různé otázky. Asi jako proč chtít umět vařit versus proč být kuchařem.

Krom toho, stejně jako je rozdíl mezi kuchařem v Hiltonu a kuchařem ve vězení, tak jsou i obrovské rozdíly mezi různými programátorskými pozicemi.

No vsak samozrejme, psal jsem to jenom obecne, jak to citim ja.

No celkem dobrý článek, ale psaný s velkou nadsázkou, hlavně poslední odstavec:)

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836