© 2013 All rights reserved.
0

Linux vs. Windows: Hlasuji pro …

Jaký operační systém je vhodný instalovat pro běžné používání? Vyplatí se instalovat volně stažitelný Linux nebo investovat do Windows od Microsoftu?

Předem upozorňuji, že nejsem zaujatý ani na jeden z obou operačních systémů. Windows používám na osobním i pracovním počítači v současné době, Linux jsem dlouhou dobu používal na notebooku (Suse, Ubuntu) i desktopu (RedHat) a používám jej i nyní na serverech (Debian).

Operační systém se definuje jako základní programové vybavení počítače. Je to systém, který obsluhuje veškerý hardware a zprostředkovává kontakt mezi uživatelem a procesy.

Pokud chceme systém používat a využívat především pro práci, je důležité si uvědomit, že na systému budeme potřebovat pracovat co možná nejefektivněji a budeme potřebovat aby nám byl systém vstřícný a od práce nás nezdržoval.

V případě, že chceme systém používat na multimédia, nebo hry, opět je důležité si uvědomit, že špatným výběrem operačního systému budeme v budoucnosti omezeni a sytém nám nemusí nabízet takovou podporu, jakou potřebujeme.

Windows

Mezi uživatele Windows patří celá škála uživatelů, od těch nejmladších až po ty nejstarší a všichni prostě fungují.os windows

Operační systém Windows je velice příjemný, jeho ovládání je velmi jednoduché a intuitivní (to je dáno určitě jeho masovým rozšířením v celém světe).

Microsoft, tedy firma která tento systém vyvíjí, určitě ví co dělá a je v této oblasti nejlepší (ne Mac na desktopu nepoužívám a ani se k němu jakkoli vyjadřovat nebudu).

Uživatelé Windows jsou lidé, kteří si většinou na nic nestěžují, sednou k počítači a ten funguje. Existuje pro ně spousta aplikací, jak v oblasti komerčního software, tak v oblasti free software, a téměř všechen tento software funguje jak má a je velmi jednoduché jej nainstalovat a používat.

Na internetu existuje pro tento systém velmi mnoho fór a v případě problémů není zase až takový problém závadu, nebo záhadu, řešit a vyřešit.

Linux

Mezi uživatele tohoto operačního systému patří většinou lidé, kteří ví co dělají (zřejmě jim budu říkat Guru) nebo puberťáci (do oblasti puberťáků by jsem zařadil i klasického BFU uživatele, ať už má jakýkoli věk), kteří se chtějí nějakým způsobem odlišit od svých vrstevníků, popřípadě chtějí zapůsobit nebo prostě jenom vyzkoušet něco nového.os linux
Jenom málo uživatelů Linuxu jej používá právě proto, že jej nutně potřebují.

Vývoj Linuxu je spíše jako sociální síť, k tomu se vyjadřovat nebudu. Prostě jsme rádi že to funguje, jak to funguje.

Pro Linux existuje samozřejmě taky spousta aplikací a programů, které jsou většinou zařazeny ve skupině FREE, čímž se samotný Linux může chlubit a samozřejmě chlubí.

Téměř ke všem programům, na které jste zvyklí z Windows, najdete jejich alternativu, kterou můžete v Linuxu použít.

Ovšem instalace těchto programů není vždy tak jednoduchá, jak je tomu ve Windows. Existuje celá řada různých disrribucí, které používají různé balíčkovací systémy nebo jiný způsob instalace. Samozřejmě v dnešní době můžete zapomenou na klasické configure, make, make install.

Opět existuje na internetu spousta fór a diskusí, které se problematikou operačního systému zabývají, ale problém je právě v distribucích, takže najít dobré fórum k vaší distribuci může být někdy problém, pokud budu uvažovat pouze česká fóra.

Operační systém pro zábavu

Pokud chcete počítač používat pro zábavu, samozřejmě můžete šáhnout po obou z těchto platforem, ale narazíte na problém hlavně u her. Hry a Linux – to prostě nejde dohromady. Samozřejmě opět existuje několik alternativ, které se snaží Windowsovým hrám vyrovnat a v několika případech se jim to dokonce daří, ale i tak je tento operační systém v této oblasti nepoužitelný. Linux doposud nenabídne tolik co Windows.

Pokud nechcete přímo hrát hry, ale používat počítač pro přehrávání hudby nebo DVD, může se Linux jevit vcelku příjemně a v této oblasti konečně dosahuje kvalit Windows, hlavně díky některým přímo vyvinutým distribucím pro tuto oblast.

Operační systém pro práci

Jako pracovní stanice u mě na plné čáře vítězí Windows. Windows poskytuje velkou podporu jak pro většinu vývojových prostředí, i když některé lze bez problému provozovat i na Linuxu (například u mě je to Eclipse), tak například pro kancelářské balíky (nebudu srovnávat Microsoft Office a Open Office, protože konkrétně Open Office jsou dostupné i pod Windows) nebo spoustu jiných aplikací.

Jenom málo kdy je nutné používat přímo Linux a jenom Linux. Ve většině případů existuje pro Windows ten stejný program, který je mnohdy ještě lepší.

Závěrem

Jedná se pouze o názor jedince, nikoli skupiny. Z článku jasně vyplynulo, že v mém pohledu je stále Windows použitelnější a přívětivější. I když se Linux snaží v poslední době více a více propagovat a přesouvat se pouze ze serverů a několika počítačů několika nadšenců i na klasické desktopové počítače veřejnosti v podobě připravených distribucí jako Ubuntu, pořád se u mě tento operační systém umisťuje v mé pomyslné laťce níže než jeho rival Windows.

Samozřejmě, jak jsem psal, pokud by jsem chtěl multimediální počítač, který by fungoval pouze pro přehrávání hudby a filmů, nad Linuxem by jsem uvažoval. Ve všech ostatních případech, pokud budu uvažovat nad počítačem v domácnosti nebo pracovní stanici, by jsem šáhnul po Windows, tedy placeném operačním systému.

Linux je systém, který v budoucnu bude určitě lepší a lepší, ovšem na kvality Windows u mě prozatím nemá a budu jej dále používat pouze na serverech. TEČKA.

Comments are closed for this page

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836