© 2013 All rights reserved.
1

Jednoduchá správa serveru: WebMin

Pokud vlastníte server, ke kterému nemáte fyzický přístup, nebo jej chcete jednoduše sledovat a spravovat odkudkoli, můžete využít aplikaci WebMin.

Spravovat linuxový server může, a nemusí, být zábava. Pokud vše funguje jak má, je to v pořádku, ale občas nastane situace, kdy prostě všechno nefunguje jak má a může nastat problém se správou.

Podobných aplikací, jako je WebMin, je samozřejmě více. Popřípadě je možné ve většině případů používat konzoli přes SSH. Bohužel na serveru mohou být blokované UTP porty, nebo z důvodu bezpečnosti nemusí být SSH vůbec používáno a nainstalováno.





WebMin je malá aplikace, pomocí niž je možné webový linuxový server ovládat přímo přes webové rozhraní.

Instalace je velice jednoduchá. Na webu http://www.webmin.com je v sekci download možnost stáhnout RPM balíček, popřípadě, jako v mém případě, přidat repozitář z

a instalovat pomocí

Po této instalaci je WebMin připravený a hned použitelný.

Webmin funguje, v základní konfiguraci, kterou je možné změnit, na portu 10000, takže pro přístup je možné použít přímo adresu:

Na této adrese se nachází přihlašovací dialog, ke kterému je možné se přihlásit a hned začít server spravovat.

Možnosti WebMinu jsou hodně velké a velmi jednoduché. Celá administrace je rozdělena do sedmi úrovní:

  • Webmin
  • Systém
  • Servery
  • Ostatní
  • Sítě
  • Hardware
  • Cluster

Webmin
Jedná se o konfiguraci aplikace samotné. Je zde možnost přidat uživatele, změnit nastavení jazyka (včetně češtiny), vytvářet zálohy konfiguračních souborů a podobně

Systém
V nabídce systém najdete možnosti nastavení systému samotného. Možnosti změny ve Cronu, SysV inicializace, správu systému souborů, správu spuštěných procesů, a podobně.

Servery
Nabídka servery se odvíjí spíše od instalovaného software. Nabízí správu instalovaných softwarových součástí, které jsou na serveru použity. Například správu databázového serveru, FTP serveru, SSH serveru, poštovního serveru, a podobně.

Ostatní
V možnosti ostatní najdete například možnost spouštění příkazů na serveru, správce souborů s možností nahrávat nové soubory nebo stahovat soubory ze serveru,

Sítě
Záložka sítě je zaměřena na přístup ze sítě, takže je zde umístěno nastavení například Bandwith monitoru, Firewalu Linuxu, konfigurace sítě apod.

Hardware
Správa a nastavení hardware, které na vzdáleném serveru asi moc nevyužijete, ale na lokální stanici, kterou budete spravovat může být vcelku použitelné. Obsahuje nastavení a správu tiskáren, nastavení zavaděče, nastavení systémového času a podobně.

Aplikace WebMin nemusí být použitelná pouze pro vzdálenou správu serverů, ale například i pro správu nebo sledování lokální stanice na běžném počítači.

Závěrem

Pokud spravujete server a nebaví vás neustálé startovaní Putty, určitě WebMin vyzkoušejte. Na adrese http://www.webmin.com/demo.html si můžete prohlídnout screenshoty, nebo vyzkoušet demo celé aplikace.

Comments are closed for this page

Webmin je pro člověka znalého věci dobrý, pro lidi co chtějí více klikací nástroj bych doporučil LxAdmin – v podstatě je podobný cPanelu.

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836