© 2013 All rights reserved.
1

Vývoj aplikací pro iPhone: Hello World app

První část vývoje aplikací pro iPhone. Programovací jazyk, vývojové prostředí a první jednoduchý Hello World program.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet napsat svou první aplikaci pro iPhone (nebo iPad), je důležité vědět, že bude nutné vyvíjet na operačním systému Mac OS X, na Windows nebo Linuxu vývoj bohužel možný není. Existuje několik pokusů, které se snaží vývojové prostředí emulovat, ale žádný není na takové úrovni, aby byl použitelný.

Samotný vývoj probíhá pomocí frameworku Cocoa, který Apple používá víceméně pro všechny jejich produkty.

Cocoa

Většina frameworku je implementována v programovacím jazyku Objective-C, který rozšiřuje standardní ANSI C o syntaxi pro definici objektových vlastností (tříd, metod a vlastností objektu). Je vcelku rychlý a flexibilní, takže pokud zvládáte C nebo C++ a umíte pracovat s objekty, bude pro vás vývoj jednodušší.

Cocoa používá pro vývoj standardní MVC model, je tak jednoduché oddělovat logiku celé aplikace od jiných vrstev.

Vývojové prostředí

Jako vývojové prostředí Apple nabízí nástroj pojmenovaný XCode, který slučuje snad vše potřebné, co budete pro vývoj potřebovat.

Celé prostředí můžete zdarma stáhnout v „Apple developer center“, po přihlášení pod svým účtem.

Vývojové prostředí nabízí mimo jiné i emulátory, na kterých můžete své aplikace testovat, stejně jako by běžely na iPhone nebo iPadu, při vývoji a k vyzkoušení není tedy potřeba platit žádný poplatek pro distribuci a programy testovat na iPhone.

iPhone Hello World app

Pokud máte XCode nainstalováno, můžete jej spustit, a vytvořit si nový projekt.

Pro nový projekt využijete možnost „View-based application“, která se skrývá pod možností iOS – Application (projekt můžete pojmenovat „HelloWorld“).



iphone app

Po vytvoření projektu se vám otevře okno, ve kterém vidíte určitou hierarchii souborů, které tvoří celý projekt. Prozatím vás bude zajímat pouze adresář Classes, ve kterém si najdete soubor s názvem „HelloWorldViewController.m“ (název se může lišit podle pojmenování projektu).



iphone app

Pokud bychom nyní program kompilovali, spustili a vyzkoušeli jej emulovat, otevřela by se nám prázdná aplikace, ve které by nebylo vůbec nic.

Dopíšeme si jednoduchou funkci, která vypíše do této aplikace text „Hello World“.

V otevřeném ViewControlleru si najdeme (nebo dopíšeme) funkci viewDidLoad, která bude nejspíše celá zakomentovaná.

Funkci upravíme následně:

Tímto do layoutu přidáme nový label, kterému nastavíme určité vlastnosti. Nyní můžeme program vyzkoušet.

Kompilace a emulace

Abychom program spustili a emulovali, musíme nejprve vybrat v editoru, že jej chceme emulovat (pokud bychom vybrali možnost simulovat, musíme připojit iPhone a zaregistrovat jej u Apple pomocí přidělené licence).



iphone app

Nyní nám nic nebrání ve spuštění kompilace a spuštění pomocí tlačítka „Build and Run“ v editoru.

Program by se měl bez problémů zkompilovat a spustit:



iphone app

Emulace programů

Emulace je ve vývojovém prostředí vyřešena vcelku dobře a jednoduše můžete měnit zařízení, do kterého chcete emulaci provádět. Toto zařízení se chová jako klasický kus hardwaru, můžete využívat multitouch, můžete měnit polohu a zkoušet tak polohové senzory apod.



iphone app

Závěrem

Tohle byla pouze velmi jednoduchá aplikace, která pouze vypíše text, příště se podíváme na rozdělení jednotlivých souborů v projektu, jejich použití apod.

Comments are closed for this page

Dik moc, tenhle clanek mi hodne pomohl.

About
Hi, i am programmer from the Czech Republic. I love web development (Ruby, Ruby on Rails, PHP, Nette) and iOS development (Objective-C, Cocoa).
To cooperate, here is my phone:
+420 608 836